Διακοπές στην Χαλκίδα – Εύβοια

Πρωτεύουσα της Εύβοιας είναι η Χαλκίδα, μια ιστορική πόλη με ιδιαίτερη ομορφιά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της κεντρικής Εύβοιας, σχεδόν πάνω στα νερά του Ευρίπου. Η Χαλκίδα συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της γέφυρας της, που έχει κάνει την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη. Απέχει από την Αθήνα λιγότερο από 1 ώρα με το αυτοκίνητο, κάτι που την καθιστά ιδανική πρόταση για ευχάριστα μονοήμερα διαλείματα από την πόλη, Σαββατοκύριακα αλλά και διακοπές όλο το χρόνο.

Η Χαλκίδα είναι πόλη με ιδιαίτερη ομορφιά και μεγάλη ιστορική σημασία, κάτι που διαφαίνεται και στο εντυπωσιακό κάστρο που δεσπόζει πάνω στην πόλη. Από εκεί ψηλά, η θέα είναι άκρως εντυπωσιακή και προσφέρει μια πανοραμική άποψη της πόλης και της γύρω περιοχής.

Η παραλιακή οδός προσφέρεται για όμορφους περιπάτους δίπλα στη θάλασσα, ενώ κατά μήκος της βρίσκονται καφετέριες, ταβερνάκια και όμορφα καταστήματα με είδη δώρων και άλλα προϊόντα, ώστε να περάσετε μια όμορφη μέρα ψωνίζοντας και χαλαρώνοντας.

Η παραλλιακή είναι ιδανική πρόταση για όλες τις ώρες, απολαύστε το καφεδάκι σας, ένα ποτό ή το ουζάκι με τους μεζέδες και τα θαλασσινά δίπλα στη θάλασσα, χαλαρώνοντας στην όμορφη ατμόσφαιρα.

Λίγο έξω από την πόλη θα βρείτε όμορφες παραλίες για να κολυμπήσετε και να χαλαρώσετε στον ήλιο. Κάποιες από αυτές είναι οι Ροδιές, τα Αστέρια και ο Άγιος Μηνάς.

Αν ταξιδεύετε στη Χαλκίδα με αυτοκίνητο, μπορείτε να εκμεταλευτείτε την ευκαιρία και να ανακαλύψετε όμορφες περιοχές της Εύβοιας, κάνοντας μια όμορφη εκδρομή π.χ. στην Αιδηψό με τα Λουτρά της που βρίσκεται στη Β. Εύβοια.

Το Ξενοδοχείο “John’s” στην Χαλκίδα αποτελεί την ιδανική βάση διαμονής για να απολαύσετε τις διακοπές σας στην Εύβοια και να ανακαλύψετε αξιοθέατα και γωνιές του νησιού. Με τις ανέσεις και τις παροχές του ξενοδοχείου μας, τις πολλές προτάσεις για ευχάριστες δραστηριότητες και την εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα, οι διακοπές σας στην Εύβοια θα είναι από αυτές που θα θυμάστε και πάντα θα ανατρέχετε με νοσταλγία.

 

Το φαινόμενο της Παλίρροιας του Ευρίπου

Στη Χαλκίδα παρατηρείται και ένα μοναδικό φαινόμενο, αυτό της Παλίρροιας του πορθμού του Ευρίπου. Σχεδόν κάθε 6 ώρες τα νερά του πορθμού αλλάζουν φορά προκαλώντας έτσι την ένταση της παλιρροιας.

Το φαινόμενο αυτό θεωρείτο ότι προκαλείται από την έλξη της σελήνης και του ήλιου στην Γη. Από την αρχαιότητα ακόμα, ο Αριστοτέλης και ο Ερατοσθένης ήταν υποστηρικτές αυτής της ιδέας.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα του καθηγητού Δημήτρη Αιγινίτη, υποστηρίζει ότι η αιτία έγκειται σε ένα πολύ στενό σημείο του πορθμού, μήκους 40 μ. περίπου, όπου η διαφορά του μήκους διαδρομής από τον Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό σε συνδυασμό με την έλξη της σελήνης και του ήλιου που ασκούν στη Γη, προκαλούν αυτό το φαινόμενο.

Είναι σίγουρα ένα μοναδικό φαινόμενο το οποίο και αξίζει να παρατηρήσετε, καθώς επισκέπτεστε την Χαλκίδα. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε και μην το παραλείψετε από τα δρώμενα σας.

 

 

Σημεία ενδιαφέροντος στη Χαλκίδα

Εκτός από τις όμορφες παραλίες της, η Χαλκίδα έχει και άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε. Παρακάτω θα δείτε σε σύντομη περιγραφή μερικά από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής.

Σίγουρα από τα πιο σημαντικά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας το οποίο φιλοξενεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από εκσκαφές που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της Χαλκίδας και της Εύβοιας γενικότερα.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται νομίσματα από διάφορες περιόδους, κτερίσματα από τάφους, μπρούντζινα και κεραμικά εδώλια και πάρα πολλά αντικείμενα. Τα εκθέματα καλύπτουν περιόδους από την παλαιολοθική μέχρι και την Ρωμαϊκή. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας. Τηλ : ( + 30 ) 22210 25131.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο της πόλης, καθώς βρίσκεται στο κάστρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στις τρεις αίθουσες του ιστορικού κάστρου που έχουν απομείνει. Αυτό το μουσείο εκθέτει πάνω από 1000 εκθέματα στα οποία περιλαμβάνονται όπλα, στολές, αντικείμενα οικιακής χρήσης, βιβλία, κεραμικά, υφαντά κιλίμια, ρούχα και παραδοσιακές στολές. Το μουσείο καλύπτει πολλές χρονολογικές περιόδους από την Κλασσική περίοδο μέχρι την σύγχρονη εποχή. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας του μουσείου καλώντας στο ( + 30 ) 22210 21817.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον μέρος για να επισκευθείτε, αν και όχι και τόσο γνωστό αλλά σίγουρα εντυπωσιακό είναι ο Πύργος της Σειρήνας της Χαλκίδας. Αφορά έναν ενετικό πύργο στον οποίο χτίστηκε η σειρήνα στον 2ο ΠΠ . Είναι ακόμα σε λειτουργία οπότε δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επισκέπτες για λόγους αφαλείας. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη είναι η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Μουσείο του Εμίρ Ζαδέ, το οποίο μετά την απελευθέρωση είχε μετατραπεί σε στρατώνα, σήμερα στεγάζει μέρος της μεσαιωνικής αρχαιολογικής συλλογής Χαλκίδας, χωρίς να λειτουργεί σαν μουσείο ανοικτό στο κοινό, τα Δικαστήρια, η παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Πολιτιστικό κέντρο και η πινακοθήκη.

 

 

Ανακαλύψτε το νησί της Εύβοιας

Εκτός από τη Χαλκίδα, που είναι η πρωτεύουσα της Εύβοιας, υπάρχουν και άλλα όμορφα μέρη για να επισκεφθείτε όσο είσαστε στο νησί. Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη, οπότε και οι πόλεις, οι κωμοπόλεις αλλά και τα χωριά της προσφέρονται για επίσκεψη και περιηγήσεις. Η Εύβοια έχει άριστη τουριστική υποδομή αλλά έχει διατηρήσει και το παραδοσιακό χρώμα της. Υπήρξε ιστορικός κόμβος τόσο στην αρχαιότητα όσο και στα χρόνια που ακολούθησαν, για αυτό και τα μνημεία αλλά και τα εκθέματα στα μουσεία της περισσεύουν. Στην κεντρική Εύβοια θα επισκεφθείτε πόλεις όπως η Ερέτρια που βρίσκεται πολύ κοντά με τη Χαλκίδα. Στα ανατολικά βρίσκεται το λιμάνι της Κύμης, ακόμα μια όμορφη πρόταση για επίσκεψη.

Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται η Αιδηψός με τα περίφημα ιαματικά λουτρά της, αλλά και οι Ροβιές, η Λίμνη και άλλα πανέμορφα χωριά. Το βόρειο τμήμα της Εύβοιας είναι πλούσιο σε βλάστηση και πολύ εντυπωσιακό σε φυσικές ομορφιές. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, τους καταρράκτες της Δρυμώνας, ενδιαφέροντα μουσεία και μοναστήρια.

Στα νότια θα συναντήσετε διαφορετικά τοπία αλλά εξίσου όμορφα, σε πόλεις όπως η Κάρυστος, το Μαρμάρι και τα Στύρα. Μπορείτε να επισκεφθείτε ενδιαφέροντα μουσεία όπως το αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου, το τοπικό μουσείο φυσικής ιστορίας, τα Δρακόσπιτα το φαράγγι του Δημοσάρη τη λίμνη Δυστού και άλλα.

 

 

 

Χαλκίδα Ταξιδιωτικός οδηγός

 

 

Η Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα

Η Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα

Στην είσοδό της πόλης υπάρχει η νέα εντυπωσιακή Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα. Ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, για όλο τον Ελληνικό χώρο. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε νοτιότερα συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της πόλης και στην αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της.

Η Παλιά Κινητή Γέφυρα

Η Παλιά Κινητή Γέφυρα

Η Παλιά Κινητή Γέφυρα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Στην σημερινή της μορφή κατασκευάστηκε το 1962. Ο πορθμός του Ευρίπου με την κινητή γέφυρα είναι το σημείο όπου ενώνεται ο Βόρειος με τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Το κάστρο του Καράμπαμπα

Το κάστρο του Καράμπαμπα

Το κάστρο του Καράμπαμπα στην βοιωτική ακτή της πόλης, το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρη την κορυφή του λόφου της Κανήθου. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εδώ ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει την υπέροχη θέα της πόλης. Έξω από το φρούριο υπάρχει ο τάφος του Χαλκιδέου λογοτέχνη Γ. Σκαρίμπα.

Το Δημαρχείο

Το Δημαρχείο

Το Δημαρχείο το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα. Δεσπόζει στην παραλία της πόλης με την όμορφη αρχιτεκτονική του και την θαυμαστή ισορροπία των όγκων.

Το Κόκκινο Σπίτι

Το Κόκκινο Σπίτι

Το Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη Βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης. Χτίστηκε το 1884 αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο Γάλλος Φλεγκίς. Ανήκει στο Δήμο Χαλκιδέων. Απέναντι από το κόκκινο σπίτι βρίσκεται το σπίτι με τα αγάλματα όπου και αυτό ανήκει στον δήμο Χαλκιδεων και φιλοξενεί το λύκειο Ελληνίδων.

Το τζαμί του Εμιρ-Ζάδε

Το τζαμί του Εμιρ-Ζάδε

Το τζαμί του Εμιρ-Ζάδε χαρακτηριστικό μνημείο της εποχής, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση σήμερα. Βρίσκεται στην πλατεία οπλιτών στην οδό Κώτσου. Μπροστά του υπάρχει μαρμάρινη κρήνη (βρύση) με ανάγλυφη επιγραφή της εποχής.

Το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας

Το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας

Το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου πολύ κοντά στο δικαστικό μέγαρο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 19 αιώνα ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1901. Το σχέδιο είναι του αρχιτέκτονα Λυκάκη. Στο κέντρο της όψης του κτιρίου πάνω από την ξύλινη κεντρική πόρτα υπάρχει αέτωμα όπου μαζί με την λαξευτή τοιχοποιεία στην βάση του κτιρίου και τις γωνίες , το κάνουν ξεχωριστό από τα υπόλοιπα κτίρια. Στην αυλή του μουσείου υπάρχουν διάφορα εκθέματα , δέντρα και κάποια υπόστεγα τα οποία προστέθηκαν στον χώρο πρόσφατα για λόγους προστασίας των μαρμάρων. Παρατηρώντας φωτογραφίες του κτιρίου από όλη αυτή την περίοδο βγαίνει το συμπέρασμα ότι στο μουσείο δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα από την κατασκευή του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα , μέχρι σήμερα.

Η Σειρήνα της Χαλκίδας

Η Σειρήνα της Χαλκίδας

Η Σειρήνα της Χαλκίδας βρίσκεται στην οδό Μπαλαλαίων , ένα μικρό δρομάκι στο κέντρο της πόλης. Η σειρήνα βρίσκεται πάνω σε έναν τετράγωνο ενετικό πύργο ο οποίος ήταν γνωστός με το όνομα παλαιό ρολόι. Το 1940 για τις ανάγκες της άμυνας της Χαλκίδας ο πύργος αυτός διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί πάνω του, η σειρήνα αεροπορικού συναγερμού. Ο πύργος είναι μεσαιωνικής εποχής και έχει υποστεί πολλαπλές επεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων. Το εσωτερικό του έχει σοβατιστεί ενώ επισκευές έχουν γίνει και στην σκάλα που οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του πύργου.

Το λαογραφικό μουσείο Χαλκίδας

Το λαογραφικό μουσείο Χαλκίδας

Το λαογραφικό μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται από το 1982 στο τελευταίο κομμάτι του Ενετικού κάστρου. Το κομμάτι αυτό είναι ότι έχει απομείνει από τα τείχη της πόλης που γκρεμίστηκαν λόγω ” εξωραϊσμού ” της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα. Από το 1904 οπότε και τελείωσαν τα γκρεμίσματα όλου του τείχους , το κομμάτι αυτό του κάστρου χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό ως αποθήκες. Στην συνέχεια στον Ελληνογερμανικό πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως φυλακή για όσους , ακολουθούσε εκτέλεση.

μάθετε για τη φιλοξενία μας

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Το ξενοδοχείο μας παρέχει ειδικές προσφορές ανάλογα με κάθε περίσταση.

Αγγελή Γοβιού 9 – Χαλκίδα
Εύβοια, 34100
Τηλ: ( + 30 ) 2221024996 - 2221024997 - 2221024998
Email: info@johnshotel.gr
Αριθμός Ειδικού Σήματος Λειτουργίας – (ΜΗΤΕ): 1351K013A0021100